Web Interstitial Ad Example

投資要講可持續再增長

12-10-2023
紅磡索螺絲專欄-投資持久-馬拉松

人工智能的投資,可以嘗試用一個五年或者三年角度去了解,退一步,看更遠。人工智能的投資就如汽車出現之後,沒有人會再坐馬車。iPhone出現了,繼續用Nokia手機的話可能會被朋友取笑。

所以,我這篇文章就想分享下自己如何持久地守住財富。自己因為中海油(883)破了歷史新高,原本計劃跑8.83km慶祝,點知唔係太有狀態,跑到一半時候自己受傷,只可以步行完成5km。

減少犯錯 完成目標

記得以前跑半馬,好多人就算受傷都會繼續跑,搏盡無悔,我十分欣賞。但我自己經常跑都係想如何完成半馬,一但累了就馬上停低慢慢行,等自己有力再跑,以完成為目標,中途儘量少犯錯誤。不勉強自己,不做超出自己能力範圍事情,不折騰,勉強自己可能俾人抬出場。

同投資一樣,人人不同策略,領先快放係一種策略,跑下停下都係一種策略。我個人覺得少犯錯,遇到困難肯停下來,先生存後發展,散戶容易達到,次次進攻有時候都非常辛苦。一時三刻賺到唔太難,賺到再守到,再持續增長才是王道。


【關於 #紅磡索螺絲

80後財務自由全職炒家,於2003年入讀大學時,已經接觸投資,2008年毅然決定成為全職投資者。2019年參加輪神比賽取得冠軍,而開始獲大眾認識,陸續獲各大平台邀請分享投資心得。Facebook專頁「紅磡索螺絲」目前有2.6萬個Like及3.5萬位追蹤者,Youtube頻道有2.41萬個訂閱者。

Facebook專頁︰https://www.facebook.com/80hhslc

YouTube︰https://www.youtube.com/channel/UCxgro_A0DhEd_qXb-4_k_gA

紅磡索螺絲


行願人生路‧投資筆記
龍稱